Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Heerlen, hoofdvestiging Zwartsluis

Tip 1 maak een afspraak bij de loodgieter

Redactie heerlen-stukadoor.nl, 28 juni 2024
Witte muur met scheur
Lees hier onze tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Het schilderklaar maken van de muur bereikt u door te kiezen voor stucwerk. Een gestucte muur zorgt voor een strakke ondergrond die perfect is voor het aanbrengen van verf of behang. Het prepareren van de muur voor stucwerk vergt de nodige inzet en voorbereiding.

U kunt deze voorbereiding makkelijk zelf thuis uitvoeren!De eerste en meest cruciale stap is om de muur voor te bereiden. Lees hier 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u aan de slag gaat met het voorbereiden van de muur, is het verstandig om eerst uw woning voor te bereiden op de stukadoors. Voor een optimale stuc van de muur is het belangrijk om alle radiatoren vóór de klus weg te halen. Het is verstandig deze taak te laten uitvoeren door een loodgietersbedrijf, dan weet u zeker dat alles op een juiste en veilige manier verloopt.

Tip 2: Verwijder alle items van uw muur

Dit betreft verschillende spullen die aan de muur zijn bevestigd of in de muur zijn verwerkt. Als de muur die u wilt stucen in het trapgat zit, verwijder dan de trapleuning. Hierdoor kan de stukadoor op elke plek goed werken en overal goed bij komen.

Wanneer uw muur voorzien is van afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, raad ik aan om deze tijdelijk te verwijderen. Op die manier weet u zeker dat de muur compleet vrij is en er geen stuc op belandt. En tot slot, probeer zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Creëer een veilige stuc-omgeving rondom uw muur voor een goede voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het essentieel om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor gemakkelijker toegang heeft tot de muur. Wanneer meubels niet voor een korte periode verplaatst kunnen worden, dan is het ook mogelijk om ze af te plakken (zie tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat de muur vrij is van alle objecten

Als u het stucwerk enkel op bepaalde delen van een ruimte wil, zorg dan dat de randen van de muur afgeplakt zijn. Wilt u een stukadoor in dienst nemen, dan kunt u overleggen hoe de muur afgeplakt moet worden. Dit is cruciaal voor de garantieafspraken.

Er komt behoorlijk wat vuil vrij bij het stucen van een muur, dus denk eraan om de vloer goed af te schermen. Als uw meubels niet kunnen worden verplaatst, kunt u samen met de stukadoor beslissen over de juiste manier om ze af te schermen. Denk aan het gebruiken van een plastic zeil met tape om de meubels te beschermen.

Tip 5: Kies vooraf de juiste ondergrond voor uw stucwerk

Voordat u start met de voorbereiding, is het van belang te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet elke ondergrond is direct geschikt om te bewerken. Als u te maken heeft met een kale muur met schoonmetselwerk, is een raaplaag aan het begin nodig, terwijl in het geval van een muur bestaande uit gipsplaten, dient u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aan te brengen. Om te bepalen welke voorstrijk nodig is, is het van belang om te weten welke ondergrond u heeft.

Tip 6: Een inspectie uitvoeren om uw muur klaar te maken voor stucwerk

Voordat u begint met het klaarmaken van de muur voor stucwerk, is het raadzaam om eerst te controleren of de muur hiervoor geschikt is. Om ervoor te zorgen dat uw muur perfect gestuct wordt, is het van groot belang om alle beschadigingen aan de muur vooraf te herstellen en alle mogelijke restanten van behang zorgvuldig te verwijderen. Het nalaten van deze controles kan resulteren in onregelmatigheden die zichtbaar worden in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Maak uw muur geheel stofvrij

Begin met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met een grote borstel. Mocht er meer fijnstof op de muur zitten, probeer de borstel dan een beetje vochtig te maken. Door de borstel iets vochtig te maken, wordt stof goed opgenomen en maakt u de muur volledig schoon.

Tip 8: Maak de muur vrij van vet

Wanneer de muur helemaal stofvrij is, kunt u de muur ontvetten. Het is noodzakelijk om doekjes, warm water en ontvetter beschikbaar te hebben. Meng de ontvetter met het warme water en maak daarmee de doekjes vochtig.

Gebruik deze om de muur schoon te maken. Zorg ervoor dat u de doekjes goed uitwringt, het is niet de bedoeling dat ze erg nat zijn wanneer u ze op de muur gebruikt. Let op welke hand u gebruikt om de muur te reinigen en welke vuil is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: Regel zelf dat u de optimale hechting van uw muur behoudt

Als de muur helemaal gereed is, is het verstandig om een extra laag aan te brengen om de hechting van het stucwerk te optimaliseren. Indien u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten wat voor ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond, is een specifiek product nodig om de muur te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) wordt geadviseerd om een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Het aanbrengen van primer grondeermiddel wordt aangeraden voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort). Voor het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur, is het verstandig om advies in te winnen bij een stukadoor.

Tip 10: Laat uw muur voldoende drogen voor stucen

Als de muur eenmaal schoongemaakt, ontvet, stofvrij gemaakt en behandeld is, is het van groot belang om de muur goed te laten drogen. Wanneer de muur nog vochtig is of water bevat, bestaat het risico dat het stucwerk niet goed hecht. Om er zeker van te zijn dat alles goed blijft zitten, dient u ervoor te zorgen dat dit enkele uren vóór de afspraak met de stukadoor gebeurt.

Tip 11: Bescherm de hoeken van de muur voordat u gaat stucen

Als sluitstuk van de voorbereiding voor het stucwerk, is het aan te raden om hoekbeschermers te plaatsen. Als u wilt dat het stucwerk vlekkeloos op de muur zit, kunt u hoekbeschermers overwegen toe te voegen. Bij het plaatsen van hoekbeschermers in de hoeken van de muur die gestuct gaat worden, blijft alles mooi en beschermd.

U moet dit minstens 3 uur voor het stucen klaar hebben. Kies de beschermers die overeenkomen met de dikte van de stuclaag. Met stuclagen onder de 3 millimeter, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en bij stuclagen vanaf 3 millimeter zijn dikpleister hoekbeschermers vereist.

Heeft u ergens hulp bij nodig?

Met deze praktische tips is uw muur helemaal klaar voor stucen!Vindt u stucwerk wat ingewikkeld of heeft u vragen, neem dan gerust contact op!Neem voor eventuele vragen of het vastleggen van afspraken contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1459.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1459 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.